Slik lages Parmaskinke, bilder og mer fra turen til Parma i Italia med Prosciutto di Parma

For en uke siden var jeg så heldig å få reise til Italia i 2 dager for å delta på Festival del Prosciutto di Parma sammen med andre bloggere og journalister i Europa. Med fra Norge fikk jeg følge med Elin som driver bloggen KjøkkenMagi og Anne som representant for Prosciutto di Parma.  Dette var også mitt første møte med Italia.

img_9846
Meg, Elin (kjokkenmagi.no) og Anne

Hovedmålet med turen var å lære mer om Parmaskinke, produksjonen, produsentene og selvsagt litt om historien til Parma, byen som vi var i. Mat var det heller ikke mangel på, og det er vel ingen tvil om at Italienere virkelig kan kunsten å nyte mat. Lunsjen består gjerne av flere retter og her tar man seg tid til å nyte gode samtaler rundt deilig mat. Temperaturene lå på rundt 35 grader på dagen og 28 på kvelden. Aircondition på hotellrommet var veldig avkjølende og jeg fant aldri ut hvordan eller hvor jeg kunne stille på den, så jeg ble ganske kald om kvelden. Løsningen ble å åpne vinduet hvor jeg lente meg ut for å få varmen tilbake i kroppen. Ikke helt som i Norge nei 🙂

2
Deilig varmt brød, parmaskinke med pære og mozarella ost, og kylling i karri med ris.

Vi ankom Parma Torsdag kveld, og etter en middag ute var klokken såpass mye at vi valgte å gå tilbake til hotellet for kvelden. Fikk sett litt av byen til og fra restauranten og kjent på den deilige kvelds temperaturen. Et godt første inntrykk av Parma og Italia så langt. Veldig hyggelig betjening og alle så lang har vært veldig hyggelige og blide mennesker.

Neste dag begynte programmet med lunsj og hvor vi fikk møte de andre som så langt var ankommet. Mange hyggelige journalister, bloggere og PDP representanter. Lunsjen som vi ble fortalt skulle være en enkel lunsj var altså en 4 retters meny. Jeg spiste ikke opp alle rettene men smakte på alle ihvertfall, eller jo jeg spiste opp en rett, desserten, den var veldig god da 🙂 Første rett parmaskinke, andre rett var pasta og tomatsaus med crispy aubergine på toppen, biff med sopp og chips, og tilslutt vanilje iskrem og espresso helt til slutt.

4

Etter lunsj bar det avgårde på sightseeing i byen med en herlig Amerikansk dame som var  gift med en Italiener og hun virket og ha bodd  der i mange år. Ikke bare snakket hun språket flytende, hun hadde mye spennende kunnskap og lære bort om den flotte byen Parma. Vi besøkte en kirke som bare var helt enorm med malerier, tegninger, utsmykninger fra topp til tå og alle tak, og kirken var kjempestor. Det må jo ha tatt mange hundre år og få den ferdig. Hun fortalte mye om historien rundt noen av maleriene i tak og på vegger og andre gjenstander. Den eldste gjenstanden de hadde der inne var en tegning i stein med Jesus på korset og mennesker på begge sider av han som representerte måne og sol. Det var fra år 1178 så det er jo ganske gammelt.

img_9652
Bildet fra år 1178
8
Bilder fra sightseeing, damen i hvitt er guiden vår, for ei herlig dame!

Etter sightseeingen endte vi opp på torvet hvor Festival teltet ventet på oss og her fikk vi en presentasjon på Parmaskinke fra 3 forskjellige land og hva slags metoder de bruker for å lage sine skinker. Så ble det så klart smaksprøver og litt sånn etterpå. Vi fikk ikke for lite Parmaskinke der nede for å si det slik. Absolutt alle måltidene vi spiste hadde parmaskinke og parmesanost som forrett. Og er det en ting jeg lærte så er det at de legger mye stolthet i skinkene sine, de er virkelig laget med omhu og kjærlighet og det kjennes på smaken.

5

Representert her er Parmaskinker fra Porsciutto di Parma Montesano og Jerez Caballeros

Middag på Al Tramezzo – Michelin restaurant

Så var det et par timer fri før det bar avgårde på et av turens høydepunkter, besøk på restauranten Al Tramezzo som har 1 Michelin stjerne. Jeg har jo aldri vært på en restaurant som har det før så det var jeg spent på.

  1. Første rett var som forventet Parma skinke, denne skinken hadde modnet i 38img_9733 måneder så den hadde mye smak, i midten en melon mousse som var veldig god til skinken og en kjeks med most fiken og pepperrot. – Dom – veldig godt, spiste nesten opp alt.
  2. Rett nr 2 besto av en fiskeblanding/sjømatblanding, rødkål,rømme, Vodka gele og sort kaviar. – Dom – Jeg syntes ikke den så veldig fristende ut med første øyekast, men dette var faktisk den beste retten jeg fikk servert. Spiste opp alt.img_9739
  3. Rett nr 3 var  tykke pastarør «pacchero» som var fylt med lilla potetmos, parmesanost og crunshy skinke. Dom- Den smakte helt ok, men for meg ble konsistensen litt feil. Mykt med mykt er ikke helt min greie. Jeg spiste nesten ingenting av denne retten…img_9743
  4. Rett nr 4 var sakte kokt breiflabb med Porcini sopp og sort trøffel. Dom- Her syntes jeg hele retten ble litt tørr. Det var også første gang jeg smakte sort trøffel, og syntes det smakte helt ok. Soppen var god. Jeg Spiste ikke så mye av denne retten heller jeg, begynte også å bli mett på dette tidspunktet, vi hadde jo forskjellig deilig brød også som sto på bordene, og jeg elsker jo brød og bakst så det gikk som det gikk.img_9749
  5. Rett nr 5 var desserten og bar navnet Maria Luigia «den grådige hertuginnen». Dette var en enorm klump dekket i sjokolade og pyntet med gull. Inni var den fylt med en slags mandelmasse/kransekakemasse. Denne var helt ok, veldig søt, men enormt mektig, kunne nok img_9758img_9753foretrukket en litt lettere dessert enn denne. Men i tillegg fikk vi også et fat med litt forskjellige små søte smakebiter og frukt, og de var helt nydelige og vakre å se på 🙂
  6. Som alle måltidene i Italia blir de avsluttet med en liten Espresso.img_9768
  7. Før vi gikk måtte alle drikke en liten ts med en grønn styrke drikk. Den besto av 140 eller 160 forskjellige urter, du skulle ha den litt i munnen før du svelget. Det ble varmt på tungen, smakte ganske sterkt img_9770av granbær, og skulle være god for magen. Kan legge til at jeg var ganske dårlig i magen neste morgen og var redd jeg ikke fikk kommet meg med på produksjonslokalet til Parmaskinken. Men det gikk seg heldigvis til etterhvert 🙂

Uansett var det utrolig gøy å få testet ut en restaurant med Michelin stjerne og litt mat utenom det vanlige 🙂 Vi hadde selskap av Jacq under middagen, representant for Prosciutto di Parma i Nederland, en herlig mann som sørget for god stemning rundt bordet .

 

6

img_9766

img_9768

dsc_0723

Slik lager de ekte Parmaskinke – Prosciutto di Parma

 

Avreise dagen var også dagen vi skulle besøke Parmaskinke produsenten, det jeg hadde gledet meg aller mest til. Prosciutto di Parma kjennetegnes ved Krone merket sitt, en garanti for at det er ekte parmaskinke.  Helt siden Romertiden har Parmaskinke blitt produsert og modnet i området rundt Parma, nord i Italia. Det som er så bra med parmaskinken er at den er 100% naturlig og inneholder kun 4 ingredienser – Italiensk Svin, salt, luft og tid og ingen tilsetningsstoffer. På fabrikken vi besøkte, Corradi Guerrino, er hver eneste Parmaskinke laget for hånd. Hvert lår smøres logo_prosciutto_di_parmainn med salt for hånd, etter noen mnd smøres den svorløse delen av låret inn med svinefett blandet med litt rismel som en beskyttende hinne i den videre prosessen. Alle lårene får henge og modnes slik de gjorde det i gamle dager, ingen hjelpemidler for å fremskynde prosessen. Kronen er garantien på ekte og naturlig Parmaskinke. Hemmeligheten til Prosciutto di Parma er ikke bare den lange og naturlige modningstiden, det er også utvalget av grisene. Grisene kommer fra gårder i 10 forskjellige regioner i Nord Italia. Disse grisene mates kun med mysen fra parmesanost og kornprodukter, som er avgjørende for den gode skinkesmaken. Kosten gir dem også en utmerket helse. Grisene veier rundt 160 kg ved slakt, hvert lår hos Corradi Guerrino er mellom 13-17 kg og modnes i minimum 12 mnd og opptil 40 mnd. Når låret er klart har det mistet rundt 32 % av vekten sin. Parmaskinke har lavt kolesterolinnhold og er rik på protein, B vitaminer og er lett fordøyelig med en nydelig smak som passer for alle.

Det var veldig gøy å se hvordan de laget dem, enkle ingredienser men en veldig lang prosess, og selvsagt mye jobb når hvert lår er laget for hånd.I tillegg er det viktig med riktige temperaturer og luftfuktighet i de forskjellige stadiene. Det er mye kjærlighet, stolthet og ære som legges ned i produksjonen av ekte Parmaskinke, verdt hver eneste krone vi betaler for den i butikken her hjemme 🙂

7

Vi fikk se lårene som var blitt saltet dagen før, og så fikk vi se lårene som allerede hang i forskjellige modningsperioder til vi kom til den store parmaskinkehallen hvor det ferdige produktet hang i store mengder. Hallen så rett og slett ut som en kjempelang tunnel laget av parmaskinke. Eieren var kjempehyggelig og dro meg inn i hallen for å ta bilder med han, i tillegg kom han ut å hentet meg når hallen endelig hadde blitt tom slik at jeg kunne ta noen bilder av den uten alle menneskene. Det ble så klart mye parmaskinke smaksprøver og sprudlende drikke etter omvisningen. Så bar det rett avgårde på en siste lunsj, også denne 4 retter, før vi ble fraktet til flyplassen for hjemreise.

 

9

10

img_9908

img_9911

Lunsjen tok plass på en flott liten restaurant litt ut på landet ved navn Masticabrodo. På dette tidspunktet var jeg egentlig ganske forsynt etter parmaskinken på Corradi Guerrino. Første rett ut var som alltid parmaskinke og parmesanost. Her fikk vi skinke modnet fra 12- 36 mnd. Rett nr to var fylte tortellinis, nå husker jeg ikke helt hva de var fylt med men de smeltet omtrent i munnen og hadde en litt kremete konsistens, knallgode var de. Rett nr 3 var tynn spagetti/pasta med parmesanost og parmaskinke, også denne veldig god, men nå var jeg egentlig veldig mett så det meste ble liggende igjen. Desserten var to kjeksskåler fylt med krem og jordbær i den ene og en Amaretto Zabaionekrem, veldig god men veldig mektig så orket dessverre ikke så mye av dette heller.

Etter lunsjen var den enda en liten stund til vi skulle kjøres til flyplassen, jeg var fryktelig mett, det var 35 grader ute og med den varmen ble jeg også fryktelig trøtt. Så sovnet litt på gresset før vi kom oss inn i bil med sånn halvveis aircondition ihvertfall 🙂

img_9962

11

En kjempeflott tur hvor jeg har fått lært masse om Parmaskinke og litt om Parma og Italia. Så husk neste gang du skal kjøpe parmaskinke, se etter Parma kronen så er du sikker på at du får det beste av det beste 🙂

Italia, eller ihvertfall Parma, var en utrolig flott by med mange fine restauranter,flotte, historiske bygninger, små butikker med herlig utvalg av pasta, krydder, skinke osv. En av disse små butikkene var Parmagustibus hvor jeg kjøpte disse pastaene, en balsamico eddik og litt pastakrydder. Anbefaler absolutt Italia om du ikke har besøkt landet. En flott kultur og mat opplevelse.

img_9451

3

Ta en titt på denne bloggen Amor & Kartoffelsack som drives av et herlig Tysk ektepar som var med på turen. Masse lekre oppskrifter og bilder 🙂

Litt diverse bilder fra turen:

 

1

1

2
Frokostsalen på hotellet 🙂

12

dsc_0602
på Le Bistro å spiser første kvelden, nesten 30 varmegrader 🙂

img_9595

img_9597

 

img_9600
Foran kirken
img_9618
Kan jo ikke se normal ut på alle bildene, men se på den kirka dere !!

img_9654

dsc_0682

dsc_0684

dsc_0722
Klar for middag på Al Tramezzo
img_9709
Mye flott her 🙂

 

img_9682

img_9696

img_9697

img_9698

img_9699

img_9711
Flott gave som vi fikk med oss hjem 🙂

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.