Nydelig Fransk Nougat – flott å gi bort i gaver

Fransk Nougat eller Torrone er en nydelig liten godbit som ikke bare ser nydelig ut, smaker godt gjør den også. Flotte å gi bort i jule eller bursdagsgave. De ser jo så vakre ut at man får nesten vondt av å spise dem opp.
Det trenger ikke være vanskelig å lage disse, bare du er godt forberedt og har en god beskrivelse og oppskrift. Jeg håper denne fremgangsmåten vil gi dere like gode nougat som jeg endelig fikk til på fjerde forsøk. Det finnes utrolig mange oppskrifter, fremgangsmåter og temperaturer som anbefales for å få den perfekte Nougat.  I tillegg spiller klimaet og luft fuktighet inn så her var det flere ting å ta hensyn til. Jeg hadde aldri laget dette før og trodde helt ærlig ikke at jeg skulle trenge så mange forsøk.

Ved første forsøk fulgte jeg en oppskrift og fremgangsmåte slavisk, følte jeg ihvertfall, men den ble alt for myk og ikke riktig konsistens. Feilen var for lav temp på sukkermassen, og for lite stivpisket eggehvite lærte jeg senere. (se siste bilde)

På andre forsøk brukte jeg den eldgamle idiotsikre metoden hvor man ikke skal måle temperaturer men bruke tid og lav varme. Så etter å ha stått i 70 minutter og rørt i gryta kontinuerlig, fulgt fremgangsmåte og forklaring så godt jeg kunne, så ble jammen meg ikke denne riktig heller. Denne ble alt for hard og seig, minnet meg om en type kjærlighet de solgte før som forøvrig var veldig god, men ikke i denne retten her da. Feilen jeg gjorde her var at jeg var usikker på hvor lav/høy temperaturen på plata skulle være, siden fremgangsmåten bare sa lav temperatur, ikke hvor lav… Så jeg skrudde opp litt mot slutten å da ble den alt for varm tror jeg, skulle nok bare hatt på laveste hele veien. I denne metoden skulle jeg piske litt og litt halv stiv eggehvite inn i sukkermassen, men tror massen som sagt var for varm og eggehviten ble til mange bitte små brune klumper. Så den så ikke bra ut heller..

På tredje forsøk gjorde jeg samme feilen som i første forsøk, fremdeles for lav temperatur på sukkermassen ift vårt klima, og så pisket jeg nok ikke eggehviten godt nok denne gangen heller. Mistenker også at oppskriftene hadde for mye honning i første og tredje forsøk ..

Men på fjerde forsøk var jeg fast bestemt på å gjøre det riktig, nå hadde jeg jo lest og lært mye om det å lage nougat, så følte at nå skulle jeg jammen klare det. Og det gjorde jeg, og resultatet ble kjempebra og slikt jeg håpte på og ikke var det vanskelig heller, så lenge man følger oppskriften og fremgangsmåten her nøyaktig så får du perfekte litt myke nougats som du kan nyte eller gi bort i gaver 🙂 Ja det var faktisk ikke så vanskelig som man først skulle tro, men alt blir lettere når man har gjort det noen ganger, og det er jo slik man lærer, ved å prøve og feile 🙂

Fransk Nougat

Servings 50
Author Spiselise

Ingredienser

 • 100 gram Vann
 • 350 gram sukker
 • 175 gram glukose sirup selges på de fleste dagligvarer
 • 175 gram Honning lys akai brukt her men all honning duger.
 • 2 eggehviter fra store/Large egg romtemperert
 • 150 gram mandler skoldet.
 • 120 gram pistasjnøtter
 • 100 gram tørket frukt jeg har brukt 50 gram tørket frukt og 50 gram tørket tranebær.
 • Mat termometer
 • Melis og en form som er 20*20 cm rundt om der.

Forarbeid

 1. Først må du måle og gjøre klar alle ingrediensene.
 2. Ha eggehvitene i bollen du skal mikse de i, anbefaler en kjøkkenmaskin til dette.
 3. Ha mandel og pistasj i en ildfastform.
 4. Forvarm stekeovnen til 70-80 grader.
 5. Ha bakepapir i bunnen av den ildfaste formen, ha litt formfett under den slik at den ikke sklir. papiret skal ikke gå opp langs kantene. Ha godt med melis i bunnen og langs alle kantene.
 6. Når alt er målt og gjort klart er du klar til å starte.

Lage Nougat

 1. I en tykk bunnet kjele har du i vann, 300 gram sukker og glukose sirup. Sett platen på middels varme, jeg hadde min på 500.
 2. Sett oppi termometeret og la gryten stå, du skal ikke røre. La stå til temperaturen når 148 grader.
 3. Når den når 148 grader tilsetter du honningen, rør honningen forsiktig inn med en slikkepott, sett tilbake termometeret og la stå til det igjen når 148 grader.
 4. Nå, mens sukkermassen varmes opp for andre gang starter du å vispe eggehvitene, visp 30 sekunder , tilsett resten av sukkeret, 50 gram, dryss forsiktig i eggehviten mens den visper.
 5. Visp på høy styrke til du får en hvit luftig mareng med myke topper. (2-3 min)
 6. Eggehvite pisket til myke topper, slik skal den se ut
 7. Pass på sukkermassen, når den når 148 grader setter du mikseren med marengs på nest lavest styrke og heller sukkermassen i en tynn forsiktig stråle ned i marengsen. Når all sukkermassen er tilsatt visper du på høy styrke i ett minutt, bytt så fra visp og til K-vispen og pisk på nest høyeste styrke i ca 5 minutter. Når du tilsetter sukkermassen vil deigen bli stor/puffy i starten før den synker tilbake til minst halv størrelse. Deigen vil også bli hvitere underveis og den vil bli tykkere og seigere.
 8. Sett nå nøttene inn i ovnen, de skal bare bli varme, ikke ristet, slik at deigen ikke stivner så fort når du tilsetter dem. Ta nøttene ut av ovnen og ha i den tørkede frukten og bland godt.
 9. Når deigen har vispet 5 minutter setter du ned på lav styrke og tilsetter forsiktig nøtte og frukt blandingen, la det få blandet seg og stopp maskinen. (10 sekunder maks)
 10. Ha deigen over i formen som du har klargjort og trykk ned og fordel/smør det utover med slikkepotten. Det skal være en klissete og seig masse.
 11. Ha et godt lag melis på toppen av deigen slik at alt er dekket, legg over bakepapir og trykk flatt og jevnt med hendene. Ta bakepapiret forsiktig av.
 12. Sett nougaten på benken og la hvile helst til dagen etter, men ihvertfall 6-7 timer.
 13. Stikk en kniv forsiktig langs kanten på nugatten før du vipper den ut av formen. Den skal være litt myk i konsistensen, ikke knallhard.
 14. Børst av overflødig melis og del deigen i to, kutt så i barer eller firkanter. Pakk dem inn i cellofan e.l for best holdbarhet.
 15. Hvis kniven blir veldig klissete kan du dyppe den i varmt vann og dra over med en klut før du kutter videre.

Tips

Man kan tilsette litt vanilje essens eller revet sitronskall og blande godt inn i røren før man tilsetter nøtteblandingen. Ellers kan man bruke mye forskjellig av både nøtter, tørket frukt og sjokolade og blande i. Krydder som karri eller chili kan også brukes. Bare pass på at det du bruker ikke er for fuktig da det ødelegger nougat konsistensen. Tørket kirsebær, rosiner og hasselnøtter er også mye brukt i nougat eller torrone.
Oppbevares i en tett boks på benken eller skapet, ikke i kjøleskap.
Holder seg fint i noen uker om du pakker dem tett i cellofan og oppbevarer dem i stabil romtemperatur. Ikke for varmt og ikke for kaldt.
Kjempegode og veldig vakre 🙂

 

1

2

3

6

10

12

8

På bildet under her er den første nougaten jeg laget som ble mislykket, feil farge og konsistens, alt for myk, smeltet nesten og var ikke seig eller klissete slik den skal være. De andre gadd jeg ikke ta bilde av men så noe alla det samme ut. I første omgang ristet jeg også nøttene for lenge siden jeg fikk husverten på besøk og glemte bort nøttene. Så som dere ser ble de veldig brune, pistasjnøttene ble brune istedenfor grønne og fine. Jeg hadde heller ikke tilsatt tørket frukt i første eller andre runden, heldigvis, så sparte jeg de pengene ihvertfall 😛

1

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.

Recipe Rating

*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.