Deilige Drops

Å lage Drops er kjempegøy og utrolig godt. Det gjør seg som flotte gaver til venner og bekjente og da spesielt nå i julen. Det beste er jo at du kan lage dine favoritter og så mange du orker. Det er ikke så vanskelig å lage drops men man skal passe godt på temperaturen og arbeide jevnt og trutt underveis så går det kjempefint.

Du kan klippe dropsene, ha de i form, lage stenger eller kjærlighet på pinne, her er det bare å bruke fantasien om du vil 🙂

Lakris drops

Ananas drops med Fizz pulver inni
Pakket i diverse poser og klistret igjen med et klistremerke eller stiftet på en til og fra lapp

Når deigen var stiv nok til å formes så presset jeg en klump nedi en kakekutter, dyttet ut og puttet inn en pinne

Drops

Denne oppskriften inneholder lite vann og sirup istedenfor druesukker. Fordelen med sirup er at dropsene holder seg lenger og man unngår lettere krystallisering. Er det for mye vann i oppskriften så kan dropsene lettere bli klissete og henge sammen.
Med denne oppskriften opplever jeg at de er mye mindre klissete fordi det er mindre vann i oppskriften og alt vannet får dermed kokt helt ut når vi kommer til 150 grader.

Prep Tid 10 minutes
Cook Time 1 hour

Ingredienser

 • 600 gram sukker
 • 400 gram lys sirup
 • 0.6 dl vann
 • 2 ml aroma
 • 2-3 ts sitronsyre om du lager drops med fruktsmak eller ønsker syrlige drops
 • Farge
 • Utstyr:
 • Termometer som måler høy temperatur sukker/frityrtermometer eks dette
 • Bakeduk Eller en slik bakematte som tåler høy temperatur eller bruk en dyp langpanne med bakepapir
 • Deigskrape
 • Engangshansker
 • Fingervanter
 • Om du har arbeidshansker til kjøkken som tåler høy varme kan du droppe fingervanter og engangshansker

Fremgangsmåte

 1. I en tykkbunnet gryte har du først i sirup, vann og hell deretter sukkeret forsiktig over så ikke du får masse sukker langs gryteveggen.
 2. Sett platen på middelsvarme
 3. når sukkeret er trukket inn og det er rett før massen koker, rør forsiktig med en gaffel slik at alt sukkeret er blandet med væsken
 4. Sett i termometer, ikke la termometeret berøre bunnen, ha det litt over. Hvis ikke vil du få feil måletemperatur.
 5. Nå skal sukkermassen koke opp til 150 grader, ikke over 154 grader. Dette tar litt tid, spesielt fra rundt 120 og opp til 140 grader, så går de siste 10 gradene fortere. Alt i alt må den koke fra 20-30 min ca.
 6. Mens massen koker gjør du klar en langpanne kledd med bakematte eller bakepapir. Har du en pizzastein eller stål er denne kjempefin å bruke som underlag om du har bakematte da den holder på varmen og massen blir enklere å jobbe med da den stivner saktere.
 7. Gjør klar deigskrapen, smak og farge
 8. Når massen når 150 grader tar du gryten av platen, den har nå litt skum og bobler som fort vil forsvinne, (30 sek-1 min)
 9. Hell massen over Bakematten/bakepapiret når boblene har roet seg, hell sakte så det ikke splasher, tro meg det ønsker du ikke å få på handa de eller andre ting på dette stadiet!
 10. Ha i fargen, her bruker jeg enten en tannpirker i tre, eller et grillspyd i tre til å ta i farge med, ikke bruk samme ende to ganger da, rør forsiktig, du kan tilsette mer farge senere om det trengs
 11. Hvis du skal ha syrlige drops eller lage frukt drops eks bringebær så tilsett IKKE sitronsyren før massen er 120 grader eller lavere, det går som regel veldig fort etter den er helt over på teflonmatten. Hvis tempen er over 120 grader vil sitronsyren brenne seg og ødelegge hele deigen din og smake pyton ! (lærte jeg etter å ha gjort samme feilen 3 ganger på rad)
 12. Strø over sitronsyren, tilsett smaken
 13. På dette tidspunktet bør du allerede ha tatt på deg fingervanter med engangshansker over, bruk fingrene eller deigskrapen og dra forsiktig kantene innover rundt hele deigen, gjenta dette helt til du har en varm myk klump som slipper underlaget.
 14. Det kan være greit å ha to deigskraper eller en kniv ved siden av til å skrape av masse fra deigskrapen som vil henge seg på litt underveis.
 15. Når deigen er blitt en klump kan du nå kna den forsiktig på matten, kna den sammen og se den smelte forsiktig utover, rull sammen og gjenta. Hvis du ønsker en lysere farge og mer porøse drops kan du nå begynne å dra deigen (pulling). Ha den i en hand, dra massen i en strek vekk fra deg, brett endene sammen og dra igjen,gjenta til massen blir hardere og lysere. Hvis ikke du drar deigen vil du få en klarere fargere og mindre porøse drops. Eks kongen av danmark dropsene trenger ikke å dras. Masse uten tilsatt farge blir hvit om du drar nok i den.
 16. Form massen som en boksesekk, og begynn å dra i den ene enden slik at du får en tynn pølse, gjerne rulle den litt også, når pølsen du har dradd i er fast nok til at den holder formen kan du begynne å klippe drops. Klipp rett av i ønskelig størrelse så får du fine pute drops, du kan klippe skrått for trekant drops.
 17. La dropsene avkjøle på en kald stekeplate kledd med bakepapir. Pass på at dropsene ligger adskilt så de ikke klistrer sammen. La de bli helt kalde og harde før du pakker dem i cellofan eller plastposer. Viktig at det er luft tett.
 18. Rist fruktdrops i melis eller magnesium stearat (hobbybutikker) for å unngå at de henger seg sammen.
 19. Lakris drops og kongen av danmark kan ristes i lakrispulver

Tips

Tips:
Ha stekeovnen på 100 grader slik at du kan legge massen inn der om den blir for hard når du arbeider med den mot slutten.

Kjøp poser, cellofan o.l på til å pakke dropsene i på hobby butikker, upstairs, tiger, nille o.l.
oppbevares mørkt og litt kjølig. skal du lagre på glass må de være helt lufttette.

Husk at massen er veldig veldig varm så la ikke barn styre med dette uten en voksen.

Hvis du vil lage drops i form så er det best å gjøre med drops uten sitronsyre, tilsett da smak og farge når gryten har stått ett minutt av platen, hell i en mugge eller stål litersmål (noe som tåler høy temp) og hell det forsiktig men likevel litt raskt over i formene. Popp ut etter en time eller to.

Drops skal helst ikke ligge lenger enn en time eller to før de pakkes da de kan begynne å tiltrekke seg fukt og da henger de sammen.

Oppskrift Lakris:
6 ss lakrispulver
1 ss salmiaksalt
litt sort farge

Tyrkisk pepper
5 ss lakrispulver
1 ss pepper
1/2 ss salt
1 ss salmiakkpulver
sort farge

Kongen av Danmark - 2 ml anisaroma litt brunfarge

4 Comments

  • Jeg bruker kun lys sirup , men hvis du lager lyse drops kan du bruke glukose istedenfor som er helt blank og gir klarere farge. Ellers er temperaturen viktig å få nøyaktig. Bruker du sitronsyre er det viktig å la massen kjøles ned før det has i ellers smaker det forferdelig. Smaksmessig har jeg ikke merket forskjell på smak om jeg bruker lys sirup eller glukose , kun fargen som blir litt mørkere med lys sirup.

 1. Hei Spiselise!

  Me brukte grunnoppskriften din og lagde drops i går, og dei vart kjempegode. Men – sjølv om dei er harde er dei litt seige. Skal det være sånn, eller har me gjort noko feil?

  Mvh Helen

  • De kan bli litt seige når man har sugd på de. Føler lakris dropsene er de med best konsistens. Det er viktig med nøyaktig temperatur og du kan også prøve med bittelitt mindre vann. Rundt 310 grader så skal du få mest mulig harde drops. Det kan også hende at de blir mindre seige om du bruker druesukker og glukose i stede for sukker og sirup, da vil du også få en blankere farge på massen. Jeg bruker sukker og sirup pga Pris, lett å få tak i og liker smaken ☺️ jo mer man drar i massen før man klipper i den jo mer porøse vil de bli og da litt mindre seige. Ellers er det temperatur , vannmengde og hva slags smaker man bruker man må leke og prøve seg litt frem med ift konsistens☺️ lakris dropsene er min favoritt og når jeg begynner å spise de klarer jeg ikke stoppe ? ellers er det mange fine videoer og inspirasjon på YouTube for hvordan man kan lage drops for ideer og tips ☺️

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.