Deilige Drops

Å lage Drops er kjempegøy og utrolig godt. Det gjør seg som flotte gaver til venner og bekjente og da spesielt nå i julen. Det beste er jo at du kan lage dine favoritter og så mange du orker. Det er ikke så vanskelig å lage drops men man skal passe godt på temperaturen og arbeide jevnt og trutt underveis så går det kjempefint.

Du kan klippe dropsene, ha de i form, lage stenger eller kjærlighet på pinne, her er det bare å bruke fantasien om du vil 🙂

4 fra 1 stemme
Print

Drops

Prep Tid 10 minutter
Cook Time 1 time

OPPSKRIFT MED LYS SIRUP

 • 600 gram sukker
 • 400 gram lys sirup
 • 0.6 dl vann

OPPSKRIFT MED DRUESUKKER

 • 5 dl sukker
 • 1,5 dl druesukker
 • 1,5 dl vann

OPPSKRIFT MED GLUKOSEPULVER

 • 1 dl Vann
 • 450 gram sukker
 • 3 dl Glukosepulver eller glukosesirup selges på de fleste hobbyforretninger

UTSTYR

 • Termometer som måler høy temperatur sukker/frityrtermometer
 • Bakeduk Eller en slik bakematte som tåler høy temperatur eller bruk en dyp langpanne med bakepapir
 • Deigskrape og noe å måle ml med, eks liten sprøyte eller pipett
 • Engangshansker med fingervanter under, eller egne hansker laget for å tåle høy varme

DROPS MED COLA SMAK

 • 10 dråper brun farge
 • 2 ml Cola aroma
 • 2 ts sitronsyre

KONGEN AV DANMARK DROPS

 • 30 dråper Rød eller 20 dråper brun
 • 1,5 ml anis aroma/ anisolje

LAKRIS DROPS

 • 3-4 ss Lakrispulver
 • 2 ss salmiakk pulver
 • 1 ml anisa aroma (kan sløyfes)

APPELSIN DROPS

 • 10 dråper orange eller lyserød
 • 1,5 ml Appelsin aroma
 • 2 ts Sitronsyre

Fremgangsmåte

 1. I en tykkbunnet gryte har du først i sirup, vann og hell deretter sukkeret forsiktig over så ikke du får masse sukker langs gryteveggen.

  Lager du med glukosepulver må du røre i massen helt til det har kokt i ett minutt, deretter samme fremgangsmåte

 2. Sett platen på litt over middelshøy varme

 3. Sett i termometer, ikke la termometeret berøre bunnen, ha det litt over. Hvis ikke vil du få feil måletemperatur.
 4. Nå skal sukkermassen koke opp til 160 grader, ikke over 164 grader. Dette tar litt tid, spesielt fra rundt 120 og opp til 140 grader, så går de siste 10 gradene fortere. Alt i alt må den koke fra 20-30 min ca.

 5. Mens massen koker gjør du klar en langpanne kledd med bakematte eller bakepapir. Har du en pizzastein er denne kjempefin å bruke som underlag om du har bakematte da den holder på varmen og massen blir enklere å jobbe med da den stivner saktere.

 6. Gjør klar deigskrapen, smak og farge
 7. Når massen når 160 grader tar du gryten av platen, den har nå litt skum og bobler som fort vil forsvinne, (30 sek-1 min)

 8. Hell massen over Bakematten/bakepapiret når boblene har roet seg, hell sakte så det ikke splasher, tro meg det ønsker du ikke å få på handa de eller andre ting på dette stadiet!
 9. Ha i pulver og velv det inn i massen, deretter tilsetter du aroma og fargen, her bruker jeg enten en tannpirker i tre, eller et grillspyd i tre til å ta i farge med, ikke bruk samme ende to ganger da, rør forsiktig, du kan tilsette mer farge senere om det trengs

 10. På dette tidspunktet bør du allerede ha tatt på deg fingervanter med engangshansker over, bruk fingrene eller deigskrapen og dra forsiktig kantene innover rundt hele deigen, gjenta dette helt til du har en varm myk klump som slipper underlaget.
 11. Det kan være greit å ha to deigskraper eller en kniv ved siden av til å skrape av masse fra deigskrapen som vil henge seg på litt underveis.
 12. Når deigen er blitt en klump kan du nå kna den forsiktig på matten, kna den sammen og se den smelte forsiktig utover, rull sammen og gjenta. Hvis du ønsker en lysere farge og mer porøse drops kan du nå begynne å dra deigen (pulling). Ha den i en hand, dra massen i en strek vekk fra deg, brett endene sammen og dra igjen,gjenta til massen blir hardere og lysere. Hvis ikke du drar deigen vil du få en klarere fargere og mindre porøse drops. Eks kongen av danmark dropsene trenger ikke å dras. Masse uten tilsatt farge blir hvit om du drar nok i den.
 13. Form massen som en boksesekk, og begynn å dra i den ene enden slik at du får en tynn pølse, gjerne rulle den litt også, når pølsen du har dradd i er fast nok til at den holder formen kan du begynne å klippe drops. Klipp rett av i ønskelig størrelse så får du fine pute drops, du kan klippe skrått for trekant drops.
 14. La dropsene avkjøle på en kald stekeplate kledd med bakepapir. Pass på at dropsene ligger adskilt så de ikke klistrer sammen. La de bli helt kalde og harde før du pakker dem i cellofan eller plastposer. Viktig at det er luft tett.

 15. Rist fruktdrops i melis eller magnesium stearat (hobbybutikker) for å unngå at de henger seg sammen hvis du har laget dem med lys sirup. Drops laget av druesukker eller glukose klisser ikke.

 16. Drops laget av druesukker og lys sirup holder seg i 4-6 uker, med glukosepulver eller glukosesirup så holde de seg mye lenger.

 17. Lakris drops og kongen av danmark kan ristes i lakrispulver for bedre smak og unngå at de klistrer i sammen

 18. Oppbevares i cellofanposer, glasskrukker eller lufttette bokser.

Ananas drops med Fizz pulver inni
Pakket i diverse poser og klistret igjen med et klistremerke eller stiftet på en til og fra lapp
Når deigen var stiv nok til å formes så presset jeg en klump nedi en kakekutter, dyttet ut og puttet inn en pinne

12 Comments

  • Jeg bruker kun lys sirup , men hvis du lager lyse drops kan du bruke glukose istedenfor som er helt blank og gir klarere farge. Ellers er temperaturen viktig å få nøyaktig. Bruker du sitronsyre er det viktig å la massen kjøles ned før det has i ellers smaker det forferdelig. Smaksmessig har jeg ikke merket forskjell på smak om jeg bruker lys sirup eller glukose , kun fargen som blir litt mørkere med lys sirup.

 1. Hei Spiselise!

  Me brukte grunnoppskriften din og lagde drops i går, og dei vart kjempegode. Men – sjølv om dei er harde er dei litt seige. Skal det være sånn, eller har me gjort noko feil?

  Mvh Helen

  • De kan bli litt seige når man har sugd på de. Føler lakris dropsene er de med best konsistens. Det er viktig med nøyaktig temperatur og du kan også prøve med bittelitt mindre vann. Rundt 310 grader så skal du få mest mulig harde drops. Det kan også hende at de blir mindre seige om du bruker druesukker og glukose i stede for sukker og sirup, da vil du også få en blankere farge på massen. Jeg bruker sukker og sirup pga Pris, lett å få tak i og liker smaken ☺️ jo mer man drar i massen før man klipper i den jo mer porøse vil de bli og da litt mindre seige. Ellers er det temperatur , vannmengde og hva slags smaker man bruker man må leke og prøve seg litt frem med ift konsistens☺️ lakris dropsene er min favoritt og når jeg begynner å spise de klarer jeg ikke stoppe ? ellers er det mange fine videoer og inspirasjon på YouTube for hvordan man kan lage drops for ideer og tips ☺️

 2. Hei! Jeg har alltid laget drops med fruktsukker eller glukosesirup. Hva blir forskjellen med å lage det med lys sirup istede? Eller blir det noen forskjell på feks smak, farge eller konsistens?

  • Lys sirup gjør dem litt søtere, og seigere, synes det fungerer best til lakrisdrops med lys sirup. Er enklere og rimeligere å få tak i Lys sirup.

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.

Recipe Rating

*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.