Brun Saus

Brun saus lager jeg alltid selv. Brun saus på pose smaker helt forferdelig ifølge mine smaksløker. Er det en ting pappa var fryktelig opptatt av når jeg vokste opp, så var det at maten skulle være hjemmelaget, ikke hel og halvfabrikat. Suppeposer og sausposer var forbudt i vårt hjem. Det var ikke ordentlig mat i min fars øyne. Jeg husker en gang i 7 klasse, vi hadde laget gul ertesuppe på pose i heimkunnskapen og bakt rundstykker til. Dette skulle jeg aldri fortalt min far, han ringte til den stakkars læreren min hvor han mindre høflig kunne fortelle at ingen skulle **** meg lære dattera hans å lage suppe på pose. Det hørte ikke hjemme en plass at man skulle lære barn å lage suppe på pose. 🙂 Så ja det tok meg mange mange år å bruke min første suppepose. Jeg skal innrømme at suppe på pose er ikke det beste i verden, men til noen ting fungerer de sabla godt, feks til denne taco suppen. Men en ting har det lært meg at hjemmelaget mat smaker alltid best, og selv om pappa var vel overdreven så kan jeg fint bruke en suppepose, gryterett pose eller annet hel eller halv fabrikat i ny og ne. Men matgleden har jeg tatt med meg og gleden over å faktisk kunne lage ting selv helt fra bunnen av 🙂

Men tilbake til brunsausen, en ting som jeg har tatt med meg fra min far er forargelsen over folk som bruker sukkerlikør når de lager brunsaus. Brunsaus er så enkelt å lage, men noen velger likevel å bruke sukkerlikør for å få brunfargen, isteden for å vente og røre de få minuttene det tar før jevningen får brunfargen naturlig. Og dessuten er bruningen med på å gi smak til sausen. Jeg har nok overdrevent sterke følelser for bruk av sukkerlikør, sånn er det bare 🙂

Du trenger til 4 prs:

 • 4 ss smør
 • 4 ss hvetemel
 • +- 1 l vann
 • 2-3 buljongterninger (mørk kjøttbuljong)
 • salt og pepper

Slik gjør du :

 1. Smelt smør i en stekepanne eller gryte
 2. Ha i melet, sett platen på middels varme.
 3. Rør jevnlig, du vil snart se at meljevningen tar farge, rør hele tiden så det ikke brenner seg men får en jevn brunfarge hele veien.
 4. Når jevningen begynner å bli mørkebrun trekker du gryten til siden.
 5. Tilsett litt og litt kraft mens du rører, sett tilbake på platen og gi et oppkok før du tilsetter mer kraft. Gjenta til du har fått den tykkelsen du ønsker på sausen.
 6. La koke på svak varme, rør inni mellom og tilsett mer kraft om den blir for tykk. Bør koke minimum 20 minutter, men jo lenger jo bedre
 7. smak til med salt og pepper.

1

TIPS:

 1. Visste du at spagetti med brunsaus på er kjempegodt? Jeg serverer alltid kokt makaroni til brunsaus middagene våre, det er så godt. Og så kan jeg kose meg med brunsaus og spagetti med litt ketchup på som snack på kvelden 😉 
 2. Hvis du skal lage biff stroganoff så tilsetter du 2-3 ss tomatpure når jevningen er ferdig brunet og før du tilsetter kraften. Rør tomatpureen godt inn i jevningen og følg oppskriften. Deretter er det bare å tilsette kjøtt og grønnsaker etter eget ønske og la stroganoffen koke i 2-4 timer , server med ris. 

1 Trackback / Pingback

 1. Beinløse fugler – Spiselise

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.