Hjemmelaget Mozzarella Ost

Ikke visste jeg at det var så enkelt å lage sin egen Mozzarella ost. Jeg var så heldig å få en kjapp innføring i faget av faren til min beste venninne, og i dag har jeg laget Mozzarella ost. Det var både kjapt og enkelt og nå gleder jeg meg veldig til å smake på den 🙂 For å lage ost må du ha noe som heter Osteløpe som selges på Apoteket , eller du kan bruke noe som heter Vegetable rennet tablets som du kan kjøpe her på Cheesemaking.com. Jeg brukte en av disse tablettene i denne oppskriften.

Du trenger:

  • 4 Liter Q Hel melk – Bruk gjerne melke merket Q og ikke Tine, da Q sin gir bedre resultat, men du kan selvfølgelig bruke Tine også om du vil ( får du tak i økologisk eller fersk melk fra Kua er det enda bedre)
  • 1 tablett rennet – Blandes ut i et halvfult glass med vann (eller 2 ml osteløpe)
  • 1,5 ts sitronsyre ( kjøpes på daglivarer)
  • 1 ts salt ( uten jod)
  • Termometer til mat
  • Gass klut og en spagetti sil
  • Gir ca 500 gram Mozzarella ost

Slik gjør du :

  • Ha melk i en gryte og sett på laveste varme – ha oppi termometer
  • Når melken er 13 grader tilsetter du sitronsyren og rører godt.
  • Varm opp til 33 grader, rør jevnlig
  • Når melken er 33 grader tilsetter du rennet tablett blandet ut i vann. Viktig at den er rørt godt inn i vannet. Sett gryten til siden.
  • Rør godt i 1 minutt, la det så stå i 5-10 minutter, temperaturen skal ligge på rundt 33 grader. Du vil nå se at melken skiller seg i gryten.
  • Bruk en kniv og kutt inn i massen på kryss og tvers
  • Varm opp til 40 grader.
  • Ta gryten av platen og bruk en hullsleiv til å ta massen over i spagetti silen som du har kledd med en gass klut.
  • Når all massen er tatt over løfter du kantene på kluten så du får en pose med ostemasse.
  • klem på posen over vasken så du får ut mest mulig av væsken.
  • Ha massen over i en bolle og sett i mikroen i 1 minutt. ( jeg har mikroen på full styrke ,800 w)
  • Kna og dra litt i massen. Nå kan du tilsette saltet i den, kna det godt inn.
  • Ha massen 30 sekunder i mikroen, ta ut og kna og dra i den et minutt.
  • Ha den 30 sekunder til i mikroen.
  • ostemassen skal nå være elastisk og blank
  • Form til 3 runde baller, legg de litt i kaldt vann så de får kjølt seg ned.
  • Pakk ballene i gladpack og oppbevar på benken 1 dag for best smak, men den kan brukes med engang også om du ikke vil vente.
  • Kan oppbevares i kjøleskap ca 1 uke.
  • Osten kan også fryses ned, og da blir den lettere og rive hvis du vil lage revet Moz<arella ost.
  • Tusen Takk til Arne for oppskrift og fremgangsmåte 🙂

Tips: En del som har spurt hva de skal gjøre om de ikke har mikrobølge ovn, da kan du prøve følgende: kok opp vann og ha over i en bolle, når vannet er rundt 80 grader legger du i ostemassen i ca 1 minutt eller til du ser at osten begynner å smelte i sammen, ta den ut, og kna og dra litt i den, gjenta prosessen to ganger til men ha massen ca 30 sekunder i vannet 🙂

2

IMG_5112

IMG_5116

4

Hjemmelaget Mozzarella på hjemmelaget Panne Pizza 🙂 Og med litt revet Cheddar ost 🙂

IMG_5156

IMG_5155

 

#ost #hjemmelagetost #mozarellaost

8 Comments

    • Hmm du har brukt alle ingredienser ? Veldig rart at den ikke skiller seg om du har fulgt oppskrift å brukt riktige ingredienser …

1 Trackback / Pingback

  1. Italiensk pizza stekt på pizzastål – Knallgodt

Legg inn en kommentar