Ha alle ingredienser unntatt Vaniljearoma i en tykkbunnet kjele.
kok opp å rør jevnlig i gryten, gjerne med en tresleiv. Jeg anbefaler å bruke sukkertermometer. Kok massen til den når 121 grader.
Dra kjelen vekk fra komfyren mens du rører, tilsett vaniljearoma og rør godt
Ha karamell massen over i silikonformer eller i en ildfast form kledd med smørt alu folie.
La karamellen avkjøle på benken. Karamell i silikonform kan godt settes i kjøleskap så de blir helt kalde før du popper de ut av formene. Har du derimot karamell i en ildfast form bør du markere biter med en kniv før den blir helt kald, slik at du enkelt kan få den i biter når den har stivnet helt
Karamellene pakkes en og en i karamellpapir eller matpapir, konfektpapir, cellofant. Oppbevares kjølig, bør ligge litt i romtemperatur før servering så de blir gode og mye igjen.
Trekker du karamellene i smeltet mørk kokesjokolade så smaker de litt som Toms Golden toffee. Lys kokesjokolade for en mer Dumle på pinne likhet.
Bland inn 1-1,5 ts smør eller delfia fett pr 100 gram kokesjokolade så den blir litt tynnere i konsistens og får en fin glans når den stivner.
Pynt gjerne sjokoladen med litt topping i ønskelige form og farger før sjokoladen stviner helt.
Flott som gaver eller til egen nytelse.
Silikonformene fåes kjøpt på Ebay og hobbybutikker fysisk og på nett. Karamellpapir også.