Go Back
Print

Fransk Nougat

Servings 50
Author Spiselise

Ingredienser

 • 100 gram Vann
 • 350 gram sukker
 • 175 gram glukose sirup selges på de fleste dagligvarer
 • 175 gram Honning lys akai brukt her men all honning duger.
 • 2 eggehviter fra store/Large egg romtemperert
 • 150 gram mandler skoldet.
 • 120 gram pistasjnøtter
 • 100 gram tørket frukt jeg har brukt 50 gram tørket frukt og 50 gram tørket tranebær.
 • Mat termometer
 • Melis og en form som er 20*20 cm rundt om der.

Forarbeid

 1. Først må du måle og gjøre klar alle ingrediensene.
 2. Ha eggehvitene i bollen du skal mikse de i, anbefaler en kjøkkenmaskin til dette.
 3. Ha mandel og pistasj i en ildfastform.
 4. Forvarm stekeovnen til 70-80 grader.
 5. Ha bakepapir i bunnen av den ildfaste formen, ha litt formfett under den slik at den ikke sklir. papiret skal ikke gå opp langs kantene. Ha godt med melis i bunnen og langs alle kantene.
 6. Når alt er målt og gjort klart er du klar til å starte.

Lage Nougat

 1. I en tykk bunnet kjele har du i vann, 300 gram sukker og glukose sirup. Sett platen på middels varme, jeg hadde min på 500.
 2. Sett oppi termometeret og la gryten stå, du skal ikke røre. La stå til temperaturen når 148 grader.
 3. Når den når 148 grader tilsetter du honningen, rør honningen forsiktig inn med en slikkepott, sett tilbake termometeret og la stå til det igjen når 148 grader.
 4. Nå, mens sukkermassen varmes opp for andre gang starter du å vispe eggehvitene, visp 30 sekunder , tilsett resten av sukkeret, 50 gram, dryss forsiktig i eggehviten mens den visper.
 5. Visp på høy styrke til du får en hvit luftig mareng med myke topper. (2-3 min)
 6. Eggehvite pisket til myke topper, slik skal den se ut
 7. Pass på sukkermassen, når den når 148 grader setter du mikseren med marengs på nest lavest styrke og heller sukkermassen i en tynn forsiktig stråle ned i marengsen. Når all sukkermassen er tilsatt visper du på høy styrke i ett minutt, bytt så fra visp og til K-vispen og pisk på nest høyeste styrke i ca 5 minutter. Når du tilsetter sukkermassen vil deigen bli stor/puffy i starten før den synker tilbake til minst halv størrelse. Deigen vil også bli hvitere underveis og den vil bli tykkere og seigere.
 8. Sett nå nøttene inn i ovnen, de skal bare bli varme, ikke ristet, slik at deigen ikke stivner så fort når du tilsetter dem. Ta nøttene ut av ovnen og ha i den tørkede frukten og bland godt.
 9. Når deigen har vispet 5 minutter setter du ned på lav styrke og tilsetter forsiktig nøtte og frukt blandingen, la det få blandet seg og stopp maskinen. (10 sekunder maks)
 10. Ha deigen over i formen som du har klargjort og trykk ned og fordel/smør det utover med slikkepotten. Det skal være en klissete og seig masse.
 11. Ha et godt lag melis på toppen av deigen slik at alt er dekket, legg over bakepapir og trykk flatt og jevnt med hendene. Ta bakepapiret forsiktig av.
 12. Sett nougaten på benken og la hvile helst til dagen etter, men ihvertfall 6-7 timer.
 13. Stikk en kniv forsiktig langs kanten på nugatten før du vipper den ut av formen. Den skal være litt myk i konsistensen, ikke knallhard.
 14. Børst av overflødig melis og del deigen i to, kutt så i barer eller firkanter. Pakk dem inn i cellofan e.l for best holdbarhet.
 15. Hvis kniven blir veldig klissete kan du dyppe den i varmt vann og dra over med en klut før du kutter videre.

Tips

Man kan tilsette litt vanilje essens eller revet sitronskall og blande godt inn i røren før man tilsetter nøtteblandingen. Ellers kan man bruke mye forskjellig av både nøtter, tørket frukt og sjokolade og blande i. Krydder som karri eller chili kan også brukes. Bare pass på at det du bruker ikke er for fuktig da det ødelegger nougat konsistensen. Tørket kirsebær, rosiner og hasselnøtter er også mye brukt i nougat eller torrone.
Oppbevares i en tett boks på benken eller skapet, ikke i kjøleskap.
Holder seg fint i noen uker om du pakker dem tett i cellofan og oppbevarer dem i stabil romtemperatur. Ikke for varmt og ikke for kaldt.
Kjempegode og veldig vakre :)