-
I en tykk bunnet kjele har du i vann, 300 gram sukker og glukose sirup. Sett platen på middels varme, jeg hadde min på 500.
-
Sett oppi termometeret og la gryten stå, du skal ikke røre. La stå til temperaturen når 148 grader.
-
Når den når 148 grader tilsetter du honningen, rør honningen forsiktig inn med en slikkepott, sett tilbake termometeret og la stå til det igjen når 148 grader.
-
Nå, mens sukkermassen varmes opp for andre gang starter du å vispe eggehvitene, visp 30 sekunder , tilsett resten av sukkeret, 50 gram, dryss forsiktig i eggehviten mens den visper.
-
Visp på høy styrke til du får en hvit luftig mareng med myke topper. (2-3 min)
-
Eggehvite pisket til myke topper, slik skal den se ut
-
Pass på sukkermassen, når den når 148 grader setter du mikseren med marengs på nest lavest styrke og heller sukkermassen i en tynn forsiktig stråle ned i marengsen. Når all sukkermassen er tilsatt visper du på høy styrke i ett minutt, bytt så fra visp og til K-vispen og pisk på nest høyeste styrke i ca 5 minutter. Når du tilsetter sukkermassen vil deigen bli stor/puffy i starten før den synker tilbake til minst halv størrelse. Deigen vil også bli hvitere underveis og den vil bli tykkere og seigere.
-
Sett nå nøttene inn i ovnen, de skal bare bli varme, ikke ristet, slik at deigen ikke stivner så fort når du tilsetter dem. Ta nøttene ut av ovnen og ha i den tørkede frukten og bland godt.
-
Når deigen har vispet 5 minutter setter du ned på lav styrke og tilsetter forsiktig nøtte og frukt blandingen, la det få blandet seg og stopp maskinen. (10 sekunder maks)
-
Ha deigen over i formen som du har klargjort og trykk ned og fordel/smør det utover med slikkepotten. Det skal være en klissete og seig masse.
-
Ha et godt lag melis på toppen av deigen slik at alt er dekket, legg over bakepapir og trykk flatt og jevnt med hendene. Ta bakepapiret forsiktig av.
-
Sett nougaten på benken og la hvile helst til dagen etter, men ihvertfall 6-7 timer.
-
Stikk en kniv forsiktig langs kanten på nugatten før du vipper den ut av formen. Den skal være litt myk i konsistensen, ikke knallhard.
-
Børst av overflødig melis og del deigen i to, kutt så i barer eller firkanter. Pakk dem inn i cellofan e.l for best holdbarhet.
-
Hvis kniven blir veldig klissete kan du dyppe den i varmt vann og dra over med en klut før du kutter videre.