Print

Hjemmelaget Mozarella ost

Gir ca 500 gram Mozzarella ost
Prep Tid 5 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour 40 minutes
Author Spiselise

Du trenger

  • 4 Liter Hel melk - får du tak i økologisk eller fersk melk fra Kua er det enda bedre
  • 1 tablett rennet - Blandes ut i et halvfult glass med vann eller 2 ml osteløpe
  • 1,5 ts sitronsyre kjøpes på daglivarer
  • 1 ts salt uten jod
  • Termometer til mat
  • Gassklut og en spagetti sil

Slik gjør du

  1. Ha melk i en gryte og sett på laveste varme - ha oppi termometer
  2. Når melken er 13 grader tilsetter du sitronsyren og rører godt.
  3. Varm opp til 33 grader, rør jevnlig
  4. Når melken er 33 grader tilsetter du rennet tablett blandet ut i vann. Viktig at den er rørt godt inn i vannet. Sett gryten til siden.
  5. Rør godt i 1 minutt, la det så stå i 5-10 minutter, temperaturen skal ligge på rundt 33 grader. Du vil nå se at melken skiller seg i gryten.
  6. Bruk en kniv og kutt inn i massen på kryss og tvers
  7. Varm opp til 40 grader.
  8. Ta gryten av platen og bruk en hullsleiv til å ta massen over i spagetti silen som du har kledd med en gass klut.
  9. Når all massen er tatt over løfter du kantene på kluten så du får en pose med ostemasse.
  10. klem på posen over vasken så du får ut mest mulig av væsken.
  11. Ha massen over i en bolle og sett i mikroen i 1 minutt. ( jeg har mikroen på full styrke ,800 w)
  12. Kna og dra litt i massen. Nå kan du tilsette saltet i den, kna det godt inn.
  13. Ha massen 30 sekunder i mikroen, ta ut og kna og dra i den et minutt.
  14. Ha den 30 sekunder til i mikroen.
  15. ostemassen skal nå være elastisk og blank
  16. Form til 3 runde baller, legg de litt i kaldt vann så de får kjølt seg ned.
  17. Pakk ballene i gladpack og oppbevar på benken 1 dag for best smak, men den kan brukes med engang også om du ikke vil vente.
  18. Kan oppbevares i kjøleskap ca 1 uke.
  19. Osten kan også fryses ned, og da blir den lettere og rive hvis du vil lage revet Moz<arella ost.
  20. Tusen Takk til Arne for oppskrift og fremgangsmåte :)

Tips

Tips:
Det er flere som har spurt hva de skal gjøre om de ikke har mikrobølge ovn, da kan du prøve følgende: kok opp vann og ha over i en bolle, når vannet er rundt 80 grader legger du i ostemassen i ca 1 minutt eller til du ser at osten begynner å smelte i sammen, ta den ut, og kna og dra litt i den, gjenta prosessen to ganger til men ha massen ca 30 sekunder i vannet :)