Brente Mandler og Salte Mandler

I Norge forbinder vi som regel Brente mandler med Jula, den deilige lukten som sprer seg i den julepynta bygata der de står å lager og selger ferskbrente mandler.

Men det er jo ingenting i veien for at man kan spise Brente Mandler utenom julehøytiden også, og så er det enkelt og gøy å lage. Man kan også lage salte mandler, disse er deilige å knaske på året rundt.

Brente Mandler:

Du trenger:

  • 500 gram mandler
  • 0,75 dl vann
  • 170 gram sukker
  • 1 ss smør
  • Hvis du ønsker kan du ha i litt vaniljesukker.

Slik gjør du :

  • Kok opp sukker og vann i en panne, hvis du vil ha i vaniljesukker tilsettes dette nå. La koke i 3 minutter
  • Skru ned platen til middels varme og ha i mandlene.
  • Det er nå viktig at du rører hele tiden, først ser alt fuktig ut, etter en liten stund vil du se at alt blir tørt i pannen og det ser ut som noe har gått galt. Men bare fortsett å røre, nå vil sukkeret sakte men sikkert begynne å smelte og du får det deilige velkjente brune sukkerlaget utenpå mandelen. Viktig at du rører hele tiden og ikke skrur opp varmen.
  • Når nesten alt sukkeret har smeltet igjen så kan du ha oppi smøret. Fortsett å røre til alt sukkeret er smeltet rundt mandlene.
  • Ha over på et bakepapir og bruk en gaffel til å legge de utover bakepapiret. Forhåpentligvis klistrer de seg ikke så veldig mye i sammen takket være smøret.
  • Når de er avkjølt har du de over i et lufttett glass for oppbevaring. Disse er flotte å gi bort som gaver også.

1

Salte Mandler

Du trenger:

  • Ha 1 dl Vann Pr 100 g Mandler
  • 1,2-2  ss Grovt salt pr 100 g mandler

Slik gjør du :

  • Ha salt og vann i en gryte og kok dette til saltet er helt oppløst.
  • Ha i mandlene og gi et oppkok
  • Trekk gryten til siden og la mandlene stå  å trekke i 15 minutter
  • Sett stekeovnen på 150 grader
  • Hell vannet av mandlene når de er ferdig å trekke, å ha de over på en stekeplate dekket med bakepapir.
  • La mandlene steke i 25 minutter, skru av ovnene og sett ovns døren åpen eller på gløtt.
  • La de stå til ovnen er nedkjølt, ta ut mandlene og vent til de er helt kalde og tørre før du har dem over i en lufttett krukke eller syltetøyglass.

1

#Saltemandler #Brentemandler #Mandler

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.